2015 del 4 – Så kører det – næsten!

Foråret 2015

Automatisering via JMRI er oppe på et niveau, hvor tre tog kan køre uden at støde sammen. Det er dog ikke fuldt ud pålideligt endnu. På et eller andet tidspunkt går et af togene i stå, og så holder resten bare og venter.

Signalleringen (i JMRI) kører 100%.

Jeg har fået bygget et enkelt fysisk signal på prototype niveau. Se afsnittet om signaler.

Der er dog det problem, at signalleringen sender så mange signaler til IB-COM, at den får forstoppelse. Det er muligvis en del af problemet med at automatisk drift ikke er helt pålidelig.

Jeg har overvejet og forsøgt mig med en del løsningsmuligheder. Bl.a. har jeg lavet om i JMRI’s filosofi for at gensende kommandoer til sporskifter (og dermed signaler). Det har hjulpet meget. Men det gør jo ikke IB-COM hurtigere. Jeg kunne sikkert godt gøre mere for at undgå at oversvømme IB-COM med kommandoer.

Men af andre årsager vil jeg alligevel gerne have en ECOS. Så nu har jeg tænkt mig at bruge to kommandostationer. ECOS skal tage sig af alt andet end signaler. Og IB-COM tager sig af signalerne. Se separat afsnit om disse overvejelser.

“De andre årsager” til at jeg gerne vil have en ECOS er, (udover at jeg er lidt teknik-nørd), at:

  • Jeg savner en mulighed for at køre tog uden absolut at skal tænde PC’en.
  • ECOS er fuldt integrerbar med PC styring.
  • ECOS er endnu mere multi-protokol end IB-COM, idet den kan styre DCC, MFX, FX og også Seletrix (selvom jeg ikke har brug for sidstnævnte). Og den skulle vist nok endda kunne programmere alle de nævnte dekodere.
  • Man kan fjernstyre sin ECOS fra PC, iPad, smartphone osv. vha. VNC. Se f.eks. her. Men drop det med VNC klienter indbygget i din browser. Installer Ultra VNC på PC’en og Mocha VNC Lite på din iPad / iPhone. Se her hvordan.
  • ECOS har S88 interface.
  • Såfremt jeg fortryder, at ECOS ikke har et LocoNet interface, kan et sådant tilkøbes.
  • Derudover kan man lave en del styring fra ECOS uden brug af PC, f.eks. med tog der pendler frem og tilbage mellem to stationer.
  • Og så er den bare lækker (nårh nej – jeg har allerede nævnt det med nørdetheden).