[:da]Jeg har købt mig en vitrine, nemlig denne: Den koster 55 Euro. Men det kostede også 35 Euro at få den sendt. Så man kunne selvfølgelig godt have gået i Bauhaus eller Silvan og få savet noget krydsfiner og plexiglas. Men denne er lavet rigtigt fint med fræsede riller, så man ikke behøver at have skinner på hylderne. Og ligeledes er der fræset riller til plexiglaslågerne, så de sidder godt.
Finishen er ikke i top. Men jeg kunne dog ikke selv have lavet det lige så pænt.
“Møblet” fremstår i ubehandlet birketræskrydsfiner. 15 mm i top, bund og sider, og 12 mm i hylderne. Bagsiden er en masonitplade, der er hvidlakeret på den synlige side.
Men der er ikke lys i. Og det er jo en mangel, hvis man gerne vil have sine tog ordentligt udstillet.
Endvidere kommer der ikke strøm til togene, med mindre altså at jeg putter skinner ind på hylderne. Det kunne jo sådan set være sjovt nok at kunne tænde lyset i de vogne og lokomotiver, der er udstyret med indvendigt lys. For at kunne det uden at skulle bruge 7 meter skinner har jeg bestilt noget 3 mm kobbertape fra Kina. Det koster ikke meget, men er sikkert de sædvanlige 6 uger undervejs. Og vi får se hvor interessant det bliver, hvis jeg i stedet får materiellet ordentligt belyst udefra. Men tanken er at klistre et par striber tape på hylderne i stedet for skinner.
Til belysning af materiellet udefra har jeg købt 2 ruller á 5 meter LED bånd i Jem&Fix. Det koster ca. 140 kroner pr. rulle. Og så er der også en del til overs til at kunne belyse skyggebanegårdene.
Et forsøg har vist, at for at disse LED bånd skal belyse togene ordentligt, så skal de anbringes over hver hylde, helt ud ved forkanten af vitrinen (dvs. lige bag ved lågen) og i en vinkel på f.eks. 30 eller 45 grader. Altså på en trekantliste.
LED strimlen er 8 mm bred. Så hvor finder man lige en trekantliste på 8 mm? Ikke i hverken Silvan eller Bauhaus, skulle jeg hilse og sige.
Modelskibet.dk har en plastikprofil i passende dimensioner. Men jeg har ikke meget lyst til at putte en plast profil ind i mit birketræsskab. Og det koster også lidt. 30-35 kroner pr. meter, vist nok.
I stedet har jeg fundet lister af balsatræ. Det er godt nok lidt blødt i det. Men jeg må jo forsøge at lade være med at sætte neglene i og dermed lave mærker.
Jeg fandt listerne i Valby: http://www.iccom.dk/shop/product_info.php?cPath=372_377&products_id=12740&osCsid=s16ms3g65d6unq50cct3rosff1
Jeg købte 7 lister á 1 meter. Vitrinen er 120 cm bred. Og LED båndene kan deles for hver 10 cm.
Jeg overvejede derfor, om jeg skulle lime én liste á 1 meter over hver hylde og lade de sidste centimeter i hver ende være, eller om jeg skulle fylde hele siden med balsatræliste og sætte 110 cm LED bånd over hver hylde. Praktiske forsøg har vist, at dioder ikke skinner særligt meget til siden. Derfor blev det 110 cm. Hver hylde er 117 cm lang. Da 6 x 17 = 102, så må jeg dog snyde lidt, og kun gøre det ekstra stykke liste 16,7 cm langt, så der bliver et lille gab i hver side.
Jeg har blot limet listerne fast med almindeligt trælim. Balsatræ rimer ikke på søm eller skruer. Det er alt for blødt. Dette billede er taget lidt fra oven, men hvor vitrinen står på gulvet med bunden i vejret. Jeg har dog vendt billedet på hovedet, så det ligner, at billedet er taget skråt nedefra. LED listerne ligger dog løst, og ser dermed ud til at svæve i luften oppe under hylderne. De var endnu ikke limet på, da billedet blev taget:Der er i øvrigt en afgørende forskel på den LED stribe, der ses nederst på billedet, og den ovenover: Den nederste er fra en pakke, som jeg købte for et år eller to siden (dvs. i 2015/16). Den er stiv og umedgørlig i sammenligning med den anden, som jeg lige har købt (dvs. sensommeren 2017). Den nye er indstøbt i noget blødt nærmest silikoneagtigt plast, hvilket gør den bøjelig og føjelig. Det er lige før, at jeg overvejer at købe en pakke mere, så jeg kan bruge den nye model overalt.
Og så er der lige problemet med ledningsføringen. Man kunne fristes til bare at bruge lakeret kobbertråd, fordi det er nærmest usynligt. Men der er ret mange lysdioder, der skal have strøm. Og selvom de hver især ikke trækker meget strøm, så vil jeg ikke risikere at bruge for tynd ledning, som derved bliver varmt.
Så i stedet borer jeg et hul i bagpladen for hver hylde, og lodder det hele sammen på bagsiden. Men eftersom samme bagside består af en masonitplade, som jo egentlig skulle sidde lige op ad væggen, så må ledningerne ikke fylde ret mange mm, og må ydermere limes på bagsiden, så der er en form for trækaflastning. Det betyder derimod intet, om det er pænt eller ej. Bare det ikke ødelægger væggen. Uanset hvor tynde ledninger, jeg bruger, så fylder de jo nogle mm, som enten må fræses ind i masonitpladen eller skaffes til veje på en anden måde. Jeg har nogle 4 x 28 x 450 mm lister (bedre kendt som rørepinde til vægmaling), men de er ikke superpæne. Så i stedet er jeg taget en tur i Silvan og har fundet en forkantliste på 5 x 33 x 1200 mm, som jeg bruger fire af, til at skabe afstand til væggen. Dvs., at der kommer en liste rundt langs kanten samt omkring de steder, hvor vitrinen skal skrues på væggen:Med hensyn til strømforsyning, så er der en 12V / 1A strømforsyning med til de 5 meter LED bånd. På pakken står der endvidere “9W”. Jeg går ud fra, at disse 9W er det, der maks. trækkes fra stikkontakten, dvs. inklusive tabet i strømforsyningen.
Jeg kunne godt tænke mig at være sikker på, at én strømforsyning kan klare hele skabet. Og eftersom der er 6 hylder á 1,1 meter lysdiodebånd, så giver det 6,6 meter eller 6,6/5 = 1,32 pakke LED bånd, som – hvis de 9 W svarer til lysdiodernes forbrug – dermed burde bruge 1,32 * 9 W = 11,88 W, hvilket er mistænkelig tæt på de 12 V * 1 A = 12 W, som strømforsyningen kan klare.
En anden måde at anskue det på er jeg kommet frem til ved at se på selve LED strimlen: For hver 10 cm bånd er der tre varmhvide dioder i serie med en formodstand på 310 ohm. Ifølge http://www.petervis.com/electronics/led/led-resistor-calculator.html er spændingsfaldet hen over en varmhvid diode et sted mellem 3,2 og 3,8 V. Hvis vi regner worst-case, så betyder det, at hver 10 cm LED bånd bruger (12 – 3 * 3,2) V / 310 ohm = 7,74 mA. Dvs., at alle 6,6 meter LED bånd bruger 66 * 7,74 mA = 511 mA eller sådan cirka halvdelen af, hvad strømforsyningen burde kunne klare.
Alt i alt tager jeg chancen og forsøger med den ene strømforsyning.
Den færdige vitrine – dog endnu ikke hængt op og forsynet med låger:
Og så lige at par billeder af det færdige resultat: