2016 del 3 – Modelhus og -bil tanker

17. oktober

I aften læser jeg bare lidt på nettet. Jeg laver ikke noget selv. Men tjek lige ham her svenskeren ud: http://jorgenedgar.se/kurser/x10/start.html. Han laver lokomotiver m.v. på bestilling. Og han har lavet rigtig meget til sig selv. Bl.a. stort set alt i (overdele til) danske diesel lokomotiver i skala N. Og han gør det af plastfilm og karton. Det må godt nok tage tid…..

22. oktober

Det bliver vist ikke til meget modeltog denne weekend. De varer, jeg har bestilt hos NiceLED til at sætte lys i Lima B vognene, er ikke kommet. De holder sikkert efterårsferie.

Men jeg får da læst (og skrevet) lidt på nettet. Lige nu læser jeg på niels-modeltog.dk, hvordan han har bygget Svenstrup station af Heljan murstensplade og tagstensplade samt Auhagen rygningssten. Jeg forestiller mig, at resultatet vil blive noget pænere end at bygge af pap hhv. bølgepap, hvor konturerne på mur- og tagsten jo er ikke eksisterende hhv. forkerte.

Pladerne kan ganske rigtigt bestilles på Heljans hjemmeside (porto 85 kroner). Vinduer er så et andet problem. Mon man ikke stadigvæk kan lave dem i pap? Eller skal man finde nogen i plast? Lokdoc har tilsyneladende et stort udvalg i vinduer, tagrender m.v. fra Auhagen. Men det er naturligvis tysk. Og jeg kan ikke lige få øje på rygningsstenene. Men de kan jo nok skaffes. Alternativt kan det købes direkte hos Auhagen. Men det koster 17 Euro i porto.

Jeg er ikke helt klar over, hvordan han får hjørnerne på sit hus samt vinduesåbningerne til at se pæne ud, men det lykkes tilsyneladende fint.

Se også Sydvestjysk modelbaneklub fra Ølgod. De har selv lavet paphuse. De har samlet papsamlesæt fra Epokemodeller og de har modificeret Faller plast byggesæt.

Jeg vil gerne på sigt bygge nogle huse fra Spøttrup – stationen (se denne film fra Spøttrup lokalhistorisk arkiv), Nymølle Teglværk (Sydvestjysk Modelbaneklub har bygget noget lignende, der fås en skorsten fra Faller), måske Spøttrup Borg?

23. oktober

Der skal ikke altid være lige langt fra tanke til handling. Så nu har jeg bestilt Faller 130507, som er to plast huse som samlesæt, der skal males fuldstændig om for at komme til at se danske ud.

Og planen er at købe Heljan murstensplader på Hobbymessen i Rødovre om to uger. Det virker nemlig lidt dumt at give 85 kroner i porto for et par plader til 75. Måske kan man få sin lokale model-handler til at tage pladerne hjem, men lige umiddelbart ser det ikke ud til, at nogen i nærheden har dem på lager.

Dvs., at jeg holder fast i at bygge i pap for pudsede huse, mens murstenshuse bliver af plast. Måske skifter jeg helt over til plast, hvor jeg så bruger billigere glatte plast plader (fra modelskibet.dk) til de pudsede overflader + tagpap tage + kobbertage.

24. oktober

Jeg var hos Togdillen i Vanløse her til aften for at købe et par pølsevogne og så’ent. De har en hel del varer, som ikke kan findes i deres WEB shop. Bl.a. et meget begrænset udvalg i små trælister, messingrør m.v. Og så har de et større udvalg i diverse (meget tynde – 0,5 mm) profil-plast-plader, bl.a. fortovfliser, ståltag m.v.

De havde ingen Heljan murstensplader, og jeg kunne heller ikke umiddelbart finde glatte plast plader til husbygning. Men det har de dog muligvis. Efterfølgende har jeg læst her, at Evergreen plader m.v. åbenbart er det bedste. Og jeg er ret sikker på, at det er netop det mærke, de har. Jeg så nemlig en salgsopstilling som denne:

evergreen-plasticard

Evergreen plader og profiler kan også købes på nettet hos På Sporet. De vil dog have hele 100 kroner for at sende, med mindre man selv afhenter i Fuglebjerg i Sydvest Sjælland.

Togdillen har i øvrigt en masse fine udgåede ting og sager – f.eks. pølsevognene. Og en fin egenproduktion. F.eks. en del huse fra Korsbæk / Matador. Såmænd om de ikke også stadigvæk har nogle IC3 tog m.v., som de har produceret ud af Heljan dele.

5. november – Hobbymesse m.v.

Jeg var på hobbymesse i Rødovrehallen i dag. Det blev mest til en indkøbstur, hvor jeg bl.a. købte et byggesæt fra Faller med 2 frisiske huse, som vha. noget maling (som ikke lod sig opdrive på messen) skal komme til at se danske ud.

Endvidere købte jeg nogle plastikplader, som ikke er Evergreen, men som var en billigere kategori fra Witzel Hobby. Nu må vi se, om de duer. Ellers fandt jeg ud af, at Kystbanen i Charlottenlund har hele sortimentet fra Evergreen – dog ikke medbragt på messen.

Heljan murstenspladerne købte jeg hos RC Kongen, som deler adrese med Heljan, men sælger pladerne billigere og har lavere porto.

Det lykkedes mig også at tale med en fra Risløv Hobby om airbrush. Det skal ikke bruges indendørs, med mindre man har en effektiv malekabine, fordi der i flere meters omkreds bliver spredt en ganske fin tåge af maling, som sætter sig på alt.

Efterfølgende var jeg til frimærkeudstilling i Birkerød. Og der var 3modul.dk klubben med en større bane. Jeg fik en længere snak med en af klubmedlemmerne, som fik mig til at overveje at melde mig ind i klubben (100 kr om året).

Men mere vigtigt, så lærte han mig, hvordan man monterer 4 lysdioder i en bil: Man sætter dem i serie og forbinder dem direkte til en 5 volt strømforsyning, såsom en USB lader.

Og der er to muligheder:

Enten har man en bil med for-/baglygter med “rigtigt glas”, hvor man kan sætte dioderne bag glasset.

Eller (og det er næsten nemmere) man borer et 1 mm hul og anvender en af de helt små dioder, som købes med påmonterede kobbertråde, og som er mindre end dette 1 mm hul. Dioden stikkes ganske enkelt ud gennem hullet og får en klat glasklar lim, som dækker både hul og diode. Denne lim skal være af typen Micro Kristal Clear, som fås hos bl.a. Togdillen.

Han mente endvidere, at det billigste sted at købe dioderne er hos ledbaron.de. Webshop: http://stores.ebay.de/ledbaron Og jeg kan i øvrigt se, at de også har det tynde ledning samt nogen helt ekstremt små stikforbindelser.

17. november

Jeg har lige set en listesnitter fra Faller, model 907004, til ikke ret meget. det skal nok udforskes nærmere på et tidspunkt. Se her.

Derudover sker der for tiden absolut intet på modelbanefronten. Der er lynende travlt på arbejdet. Og hjemme er der gang i forberedelserne til årets svigerfamilie-julefrokost.

24. november

Nu har jeg solgt mit MR tog, som ellers var blevet ganske pænt og velfungerende med korte tynde ledninger til at forbinde de to dele med hinanden. Desuden har jeg renset hjul, smurt tandhjulene med Trix fedt og sat nye hæfteringe på. Men det var selvfølgelig stadigvæk et Lima tog fremstillet helt i plast, så jeg kunne dårligt forlange rigtigt mange penge for det.

Den nye ejer bliver forhåbentlig glad for toget. Og så køber jeg måske et nyt, når Mck begynder at producere de lovede MR/MRD modeller.

Derudover er jeg ved at se på træ til understellet til min nye bane, foruden at jeg printer mit nye layout ud i 1:1, så jeg kan få påbegyndt byggeriet. Jeg har ikke bestilt skinner m.v. endnu. Men mon ikke jeg skulle sørge for at have i hvert fald træet købt før jul, så jeg kan begynde at bygge mellem jul og nytår?