3. december
Nu skal der til at ske noget med hensyn til at få selve skinnelegemet gjort færdig. Jeg mangler paradesporet og lokalbanen SVJ – Skive Vestsalling Jernbane.
Det er hele møllen – tømrerarbejde, strømfølere + S88, servoer i de nye sporskifter, nivellering, prøvekørsel osv. osv.
Tømrerarbejde først.
Paradesporet bliver ganske enkelt skruet fast med nogle stålvinkler. Og jeg sætter en lille spånpladeklods oven på hver vinkel, så jeg har noget at skrue den 6 mm tynde krydsfinerplade fast i.
SVJ er lidt mere besværligt at konstruere, fordi det skal klodses op, der skal laves hældninger og det skal samtidig være grundlaget for landskabsbyggeri på aftagelige moduler osv.. Jeg har lavet mig et par konstruktionstegninger:
Så nu er det sådan set bare et spørgsmål om at få tid. Det bliver nok ikke på denne side af jul.
For jeg har kun 10 minutter af gangen til modeltog. Og det er bare ikke nok, når der skal bygges. Der må nødvendigvis være halve dage, hvor jeg kan koncentrere mig om det.
I mellemtiden er der kommet komponenter hjem fra Kina til strømfølerne. Det har taget op til 59 dage – helt sikkert i den danske told for de 56 dages vedkommende. Men sådan er det.
Endvidere har jeg fået optaget en lille video med mit SQ8 kamera (se separat side), hvor jeg satte kameraet fast med en god klat “elefantsnot” på et lokomotiv, og så ellers kørte banen rundt. Det er ikke jordens bedste opløsning, og farvegengivelsen er også set bedre. Men man kan godt se, hvordan en lokofører ville opleve turen, så det er meget sjovt. Og det har kun kostet mig 8,55 Euro.
En anden “lille” ting, jeg har tumlet lidt med, er endnu et Heljan køb. Min undskyldning er, at jeg manglede et MX lokomotiv, og kun Heljan kan levere et, der kan køre i de snævre R1 kurver. Godt nok er mine erfaringer fra Heljan IC3 toget ikke udtalt positive. Men RC-kongen havde et godt tilbud på en Heljan MX. Cirka 30% rabat.
Jeg havde mine tvivl, og derfor undersøgte jeg sagen lidt på forhånd. Lokomotivet har ingen hæfteringe, og derfor ved jeg, at nogen har skiftet aksler og hjul ud med dem fra Hobbytrades ME. Problemet er bare, at de ikke kan skaffes mere. Og op til flere forhandlere fik mig overbevist om, at det ikke er et problem. Men det er det. Read on.
Jeg købte lokomotivet. Og det blev leveret meget hurtigt. Vinduesviskerne var til min store glæde monterede. Det har jeg ellers læst om, at folk havde store kvaler med selv at skulle gøre. Og lokomotivet er af nyeste generation og derfor udstyret med både ESU LokSound 4.0 og kortkoblingskulisser. Så langt så godt. Lyden er god, selvom det vist nok er MY og ikke MX lyd. Det tager sikkert pippet fra nogen, men jeg kender ikke forskellen, så jeg er lidt ligeglad.
Min bane er – som nævnt efterhånden nogen gange – fra cirka 1987. Derfor skal der være sneplove og ikke skørter på min MXer. Så det var jo “bare” at montere dem. I den medfølgende vejledning står der en sætning om, at man sætter plove eller skørter (begge dele følger med i kassen) fast bag på pufferne. Der står ikke, at det er næsten umuligt at gøre. Men det er det. Det lykkedes dog vha. både vold, skruetrækker, sandpapir og opvaskemiddel. Sandpapiret brugte jeg til forsigtigt at afrunde kanten på “stilken” af pufferne. Opvaskemidlet til at smøre stilkene, så de netop lod sig proppe ind i hullerne i plovene. Volden til at skubbe pufferne ind i hullerne i plovene. Og skruetrækkeren til at holde igen / skubbe bag på plovene.
Og kunne lokomotivet så køre? Nej. Det kortsluttede, så ECOS’en slog fra, når slæbeskoen skulle pasere et sporskifte. Det problem løste jeg ved at lade lokomotivet stå med en elastik omkring hver ende af slæbeskoen, så slæbeskoen nu sidder lige og ret tæt op mod bunden af bogien. Næste problem var, at lokomotivet afsporede. Dette, fandt jeg ud af, skyldtes, at den koblingskulisse, der sidder i den ende, hvor slæbeskoen sidder, ikke sad rigtigt. Det betød, at bogien ikke kunne dreje frit.
Tilbage har jeg to problemer (se også fortsættelse 28/2-2018):
1. Lokomotivet kan ikke passere sporskifterne uden at hænge lidt fast. Det er værre på nogen sporskifter end på andre. Og det betyder, at der hvor den skal passere et sporskifte op ad bakke, kan den ikke trække to vogne. Det er som om der ikke er plads til slæbeskoen. Bo fra nettog.dk har fortalt, at jeg kan skifte slæbeskoen ud med en Märklin nummer 7164. Den skulle fylde en anelse mindre. Hæfteringe ville dog nok være en endnu bedre løsning. Men der kan som nævnt ikke fås hjul med hæfteringe.
2. Man kan umuligt få nogen som helst kobling til at fungere sammen med ploven. Slet ikke en Fleishmann Profi kobling. Og ikke en gang de medfølgende bøjlekoblinger. Enten monterer jeg skørter i stedet for plovene. Eller også må jeg file noget af ploven. Det er ikke tilstrækkeligt at klippe og file i koblingen.
Og RC-kongen har glimret ved ikke at svare på e-mails efter købet (han kunne godt svare på spørgsmål før købet), og senest ved at nægte at sende mig en returlabel, da jeg troede at det med afsporingerne ikke var noget, jeg selv kunne fikse. Og det på trods af, at en returlabel i forbindelse med en reklamation ifølge e-mærket er “lige så almindeligt som bøf i en burger”. Så et godt råd: Hvis du køber et Heljan produkt, så gør det hos din lokale forhandler.
Og så er der den røde farve på Heljan versus Mck produkter. Jeg har læst her at Heljan farven (RAL 3003) er den DSB faktisk anvendte, mens Mck farven (RAL 3002) skal ligne farven efter nogle år med regn, vind og solskin:Sagen er bare, at de er forskellige og giver brogede togstammer. Men det var togstammerne på den anden side også i virkeligheden:
17. december
Nu lader jeg det rullende materiel være som det er og går i gang med byggeriet.
Dog strømfølerne først. Jeg har loddet endnu et S88N modul samt et print med 16 strømfølere af ny type sammen. Jeg mangler dog at programmere PIC kredsene og at forbinde de to moduler med hinanden:
Den nye model strømføler er en del mere kompakt end den gamle. Og de grønne connectors i stedet for kronemuffer ser en hel del bedre ud. Nu håber jeg bare, at det virker.
Den grå ledning, der ses på billedet, indeholder forhåbentlig forklaringen på, at mange af de gamle strømfølere ikke fungerer:
Mit S88-N-P modul er jo til for at skabe galvanisk adskillelse mellem ECOS og S88 system. Endvidere sørger den for separat strømforsyning med egen transformator til S88 systemet.
Alligevel har jeg hidtil blandet stelforbindelserne, på den måde at jeg har forbundet S88-stel med kørestrøm-stel på S88-N-P modulet samt bruger kørestrøm-stel i strømfølerne på de optokoblere, der skal trække indgangene på S88-N modulerne lav. Men der er flere meter stel-ledning (af begge slags) imellem S88-N-P og S88-N modulerne. Så hvem siger, at der ikke også er en spændingsforskel, der gør, at S88-N modulet ikke bliver trukket ordentligt lav?
Derfor den grå ledning, som er rigtig S88-stel, loddet direkte på printet, fordi printet mangler en connector til S88-stel. Denne stelforbindelse skal bruges til optokoblerne i strømfølerne. Og så skal kørestrøm-stel afbrydes fra S88-N-P modulet. Den manglende S88-stel-connector burde jeg have tænkt på fra starten. En tilsvarende connector (med Loconet-stel) er til stede på det Uhlenbrock Loconet feedback modul, som jeg anvendte i starten med de selvsamme strømfølere, og som jeg i begyndelsen af 2015 erstattede med det første S88-N modul.
Men alt dette stel-snak er indtil videre kun en teori. Næste skridt bliver at trække ledninger hen til mit arbejdsbord, så jeg kan teste og måle på S88-N moduler og nye og gamle strømfølere.
18. december
Så meget for stel-teorien: Det er desværre ikke problemet. Jeg har målt på både den gamle og den nye strømfølertype.
Den nye fungerer fint. Udgangen af optokobleren er 5 V, når der ikke detekteres strøm og 0,2 V, når der detekteres strøm.
Men den gamle type kommer ikke under 2,5 V. Og ved den spænding tror nogen indgange på en PIC kreds (som er hovedkomponenten i S88-N modulerne) at den skal opfatte det som 0, mens andre indgange tror, at det betyder 1.
Jeg har brugt et par timer på at løse mysteriet: De gamle optokoblere detekterer kun strøm i én retning. De nye detekterer i begge retninger. Det betyder, at det lave signal fra den nye type er en rimelig pæn DC på ca. 0,2V, mens det fra den gamle type er en firkant på hhv. 0,2 og 4,8V. Gennemsnittet, som jeg måler med mit voltmeter, er 2,5V.
Jeg kan løse problemet ved at indføre den kondensator, som var på det helt oprindelige diagram for strømdetektorer:
Haakon fra litra.dk har dog hjulpet mig med at finde en nemmere løsning end at addere en kondensator: Jeg skal vende IR dioden omvendt i forhold til diagrammet ovenfor, altså bytte rundt på forbindelserne til ben 1 og 2 på optokobleren. Det virker, fordi DCC signalet ikke er en fuldt balanceret firkantspænding, men snarere blot et antal pulser med varierende mellemrum. Det får ikke den lave spænding ned på 0,2V, men dog ned på 0,4V. Og det er tilstrækkeligt.
Forklaringen skal ses ud fra, hvordan et DCC signal “ser ud”. Denne tegning (eller er det et oscilloskop billede?) er fra NMRA standarden for DCC:Den vandrette streg i midten er 0V.
Dvs., at hvis man ser på de to ledninger, der kommer ud af ECOS’en, så er de skiftevis + og -. Det vil også sige, at strømmen flyder skiftevis den ene og den anden vej i 2 af de 4 dioder i diagrammet, og der vil opstå et spændingsfald over de to dioder, som leder strøm. Dette spændingsfald over de 2 x 2 dioder vil altså være fuldstændig som det DCC signal, der kommer ud af ECOS’en, bortset fra, at det kun er +/- et par volt, mens der kommer måske +/- 16V ud af ECOS’en.
Optokobleren aktiveres kun med strømmen i den ene af de to retninger. Og i standarden er der lange perioder “over 0-stregen”, altså med strømmen gående fra højre til venstre gennem dioderne på diagrammet, og dermed med optokobleren inaktiv. Med mindre altså, at man vender optokobleren, hvorved den bliver aktiv i de lange perioder.
Bemærk, at hvis der ikke er et lokomotiv i blokken, så flyder der slet ingen strøm i nogen af retningerne gennem dioderne, hvorved optokobleren hele tiden er inaktiv, uanset hvordan den vender.
28. december
Så er de gamle strømfølere bygget om, og JMRI Warrants fungerer igen, fordi JMRI nu igen får at vide hvilke blokke, der er optaget.
Jeg har rykket banen ud fra væggen og savet de første træstykker, så jeg kan få bygget sidste halv-etage på banen. Her er lidt af det sat på med skruetvinger:
29. december
Den yderste understøttelse er næsten færdig. Og den inderste er mokket op med skruetvinger. Det er lidt spændende, om jeg vil kunne komme til at sætte afsporede tog tilbage på sporet på den nederste og skjulte banegård:
31. december
Så gik det år. Jeg var i Silvan i går for at købe 6mm krydsfiner til Skive – Vestsalling banen. Men det var udsolgt. Jeg har dog nok at gøre indtil videre med at konstruere underbygningen til den nye plade. I dag har jeg skruet Skive Station ordentligt fast og fjernet gevindjernet, som sad lige der hvor de nye skinner skal være:
Og med de nye skinner, selvom jeg endnu ikke har købt krydsfineren, de skal ligge på:
Godt nytår.
December 3
It is about time to get all track on my layout done. I am still missing the local line SVJ – Skive Vestsalling Jernbane – as well as the front most visible piece of track at the lower level.
It is all the way through: “Timber”-work, current sensors, S88N module, servos in the new turnouts as well as leveling, test driving etc. etc.
I am attaching the front track using steel brackets. And I am using small pieces of maybe 10mm wood between the brackets and the 6mm thin plywood, so that I have something to attach screws from both sides into.
SVJ is a bit more tricky to construct, since it has to “hover” 10 cm above the existing track. I.e. slopes must be calculated and implemented. It is also tricky, since landscaping and housing shall be constructed on top of it in detachable modules. I have made a few construction sketches:Now it is only a matter of free time for me to get it done. It is probably not going to happen this side of Christmas, since I seem to only be able to set 10 minutes at a time aside for model trains. And that is simply not sufficient. I need at least ½ days where I can concentrate on it.
In the meantime, components for new current sensors have arrived from China. It has taken up to 59 days – probably in the Danish customs for 56 days.
In addition, I have recorded a small video with my new SQ8 mini camera (see separate page), where I attached the camera to a locomotive with a good lump of sticky tack and then just drove around the track. It is not the best video resolution in the world and colors are also far from natural. But it gives an impression on how my layout looks from the perspective of a locomotive. That is kind of funny. And it only set me back 8,55 Euro.
Another “little” thing, I have been messing with is another Heljan purchase. My excuse is that I “needed” an MX locomotive, and only Heljans can drive in the narrow R1 curves. My previous experiences with Heljan IC3 are not exactly positive. But RC-kongen made a good offer on a Heljan MX. About 30% discount.
I had my doubts, so I investigated a little beforehand. The locomotive has no traction tires, and I know that some owners have exchanged axles and wheels with those from a Hobbytrade ME. The problem is however that those axles are no longer available. And more than one dealer convinced me that it is not a problem. But it is! Read on.
I bought the locomotive. And it was a swift delivery. To my great joy, the windshield wipers were already mounted. I have been reading about people having great difficulties mounting those themselves. And since the locomotive is of the newest generation, it is equipped with an ESU LokSound decoder as well as short coupling possibility. So far so good. The sound is good, even though rumors has it that it is from an MY and not from an MX. That might take the fun away from some, but I don’t care, since I don’t know the difference anyway.
My layout is – as mentioned a couple of times – from around 1987. That means that an MX must be equipped with snow-plows. So it was “just” a matter of mounting those. In the “manual”, it is stated as a single sentence that they shall be mounted at the back of the buffers. It is not stated that it is close to impossible to do so. But it is. However, I succeeded by using violence, a screwdriver, sanding paper and dish washer fluid. I used the sand paper to round off the edges of the back of the buffers. The dish washer fluid was used to lubricate the back of the buffers. Violence was then applied to force the buffers through the holes in the snowplows while also using the screwdriver to push on the back of the plows.
And could the locomotive run? No. It short-circuited so that the ECOS switched off when the collector shoe should enter a turnout. I solved that problem by letting the locomotive stand with rubber band holding the collector shoe tightly up against the boogie. So now the collector shoe is correctly adjusted.
Next problem was de-railing of the locomotive. After some time, I found out that the bottom of the locomotive was not correctly seated, so the the boogie in one end could not move freely from side to side.
There are two remaining problems (see the continuation February 28, 2018):
1. Every time the locomotive shall pass a turnout, it hangs a little “on top of” the turnout. It is worse on some turnouts than on others. This has the consequence that it cannot haul to wagons uphill, if it must pass a turnout uphill (which it has to on my layout). It is as if there is not room enough for the collector shoe. Bo from nettog.dk has told me that I can change the collector shoe to Märklin 7164. It should be a tiny bit more flat than the standard collector shoe (which looks like a Roco). Traction tires would supposedly be an even better solution. But as mentioned, they are not available.
2. It is impossible to make any kind of coupler work with the snowplow. Especially the Fleishmann Profi couplings. And not even the standard couplings that are delivered with the locomotive. I have to cut in either the plow or the coupling or both.
And RC-kongen has all the way been not helpful at all. He has not been answering e-mails after the purchase. He was able to answer questions before the purchase though. And latest he has been rejecting to pay for returning the locomotive for repairs. That was when I thought the de-railing problem was a thing that I could not fix myself. And that is even though the Danish e-mærket states that such a paid return is “as common as beef in a burger”. So a piece of good advice: Buy your Heljan products from your local dealer and do not try to save a few hundred DKK.
And then there is the red color of Heljan versus Mck products. I have been reading here that the Heljan color (RAL 3003) is the one DSB actually used, whereas the Mck color (RAL 3002) is supposed to be how the rolling stock looked like after a few years of rain, wind and sunshine:The thing is that that they look different. But so did the actual trains:
December 17
I will leave the rolling stock be for a while and will start the building process instead.
Current sensors first, however. I have been making another S88N module. And I have made a board with 16 current sensors of the new type. I have still not programmed the PICs and I have not interconnected the two modules:The new sensor type is more compact than the old one. And the green connectors instead of the home-made ones looks quite a bit nicer. Now I only hope that it works.
The grey wire on the picture is hopefully the explanation why many of the old sensors have stopped working:
My S88N-P module is supposed to do galvanic separation between the ECOS and the feedback system as well as being a power supply for the feedback system.
Anyway, I have so far been mixing ground connections between the two parts. This way there are several meters of ground wire between the S88N module and the current sensor. So who says that doesn’t make up a voltage difference big enough to hinder the input on the S88N module to become low enough? Hence the grey wire, that is real S88-ground. I am going to use this ground connection for the optocouplers in the current sensors. I should have thought of this from the beginning, since my Uhlenbrock LocoNet feedback module is equipped with such a (LocoNet-)ground connector.
But all this ground-talk is still only a theory. Next step will be to actually start testing and measuring.
December 18
So much for the ground-theory: That is not the problem. I have been measuring on both the old and the new sensor type.
The new type works great. Output from the optocoupler is 5V when no current is drawn and 0,2V when current is flowing.
But the old type never comes below 2,5V. And that voltage is undefined in the sense that it means neither 0 nor 1 for the PIC inputs.
I have spent a couple of hours to solve the mystery: The old optocouplers only detects current in one direction. The new optocouplers detects in both directions. This means that the low signal from the new type is a fairly decent DC on about 0,2V, whereas the old type output is a square switching between 0,2V and 4,8V. The DC mean that I can measure with my voltmeter is about 2,5V.
I could solve the problem by introducing the capacitor that I had on my original diagram for current sensors:
Haakon from litra.dk has helped me by finding an easier solution: I shall turn the IR-diode in the optocoupler the other way, i.e. switch legs 1 and 2 on the optocoupler. That will work because the DCC signal is not a fully balanced square. It is more of a series of pulses with varying spaces between them. I have tried doing so, which doesn’t bring the low voltahe down to 0,2V, but only to 0,4V. But that is sufficient.
The explanation must be seen along with a picture of how a DCC signal “looks”. This illustration from NMRAs DCC standard shows just that:The horizontal line is 0V.
I.e. looking at the two wire comming out of the ECOS, they are alternately + and -. That also means that current is flowing alternately in both directions in 2 out of the 4 diodes in the diagram, and a voltage drop will arise over the two diodes that current is flowing through. This voltage drop across the 2 x 2 diodes will thereby be a replica of the DCC signal – just with only +/- a couple of volts as opposed to the maybe +/- 16V coming out of the ECOS.
The optocoupler is only activated with current flowing in one of the two directions. And in the DCC standard there are long periods “above 0”, i.e with current flowing through the diodes from right to left in the diagram and thereby with the optocoupler inactive. Unless that is I am turning the IR-diode in the optocoupler the other way around, in which case it is going to become active during those long periods.
Note that if there is no locomotive in the block, no current at all will flow and therefore the optocoupler will stay inactive no matter which way it is directed.
December 28
The old current sensors have been fixed and JMRI warrants works again, since JMRI now again knows which blocks are occupied and which are not.
I have moved the layout away from the walls and I have sawed the first pieces of wood, so that I can build the last ½ floor on the layout. Some of it has been attached using clamps:
December 29
The outer support is nearly finished. And the inner one is attached using clamps. It is a good question if I am going to be able to putting de-railed trains back on track on the lower level:
December 31
That was the end of 2017. I was at Silvan yesterday to buy 6mm plywood. But it was sold out. I have plenty to do anyway by constructing the skeleton that the plywood shall be mounted to. Today, I have been attaching Skive H the way it should be attached and I have removed the threaded rods, that were placed right where the new track is going:
And here with the new track hovering in the air since I could not get hold of any plywood yesterday:
Happy newyear.
[:]