Lodde selv eller købe færdigt?

Jeg har som beskrevet på dagbogs-siderne valgt at købe noget og selv bygge noget andet af elektronikken.

Det jeg har købt er: Digitalstation, dekodere til lokomotiver og i første omgang et tilbagemeldingsmodul.

Det jeg bygger selv er: Strømfølere, næste version tilbagemeldingsmodul, servo- og dermed sporskifte dekodere, dekodere til signaler og timerkredse til styring af lys i biler, huse m.v.

Derudover lodder jeg selv lysdioder ind alle vegne, ombygger lokomotiver, bygger signaler, sætter lys i vogne osv.

Hvis du ikke har mod på selv at lodde, så er det fuldt ud muligt at betale sig fra det hele. De fleste modeltogsforhandlere kan lave diverse ombygninger, selvom det ikke altid kan betale sig, idet det vil være billigere at købe f.eks. et nyt lokomotiv, der allerede er digitalt.

Desuden ligger stort set alle modeltogsforhandlere inde med færdige versioner af de typer dekodere m.v., som jeg har valgt at bygge selv.

Se f.eks. hos disse forhandlere:

Fyns Modeltog

nettog.dk

lokdoc.dk

NiceLED (som ikke er en rigtig modeltogsbutik)

Gentofte Togcenter

Togdillen

Kystbanen

Hvis du godt vil lodde, men kun i form af at samle byggesæt med vejledninger osv., så se her:

Litra.dk

Sven Brandt

Er du derimod klar med loddekolben og har mod på at forsøge dig lidt frem, så er du velkommen til at lade dig inspirere her på siden. Desuden kan jeg anbefale ovenstående to links samt:

Paco’s Official Website

Banetjenesten Aps

Lige præcis digitalstationen er der i øvrigt en gylden middelvej med i form af DCC++ projektet. Der sætter man noget standard hardware sammen og bruger open source software sammen med det.

Så vidt jeg lige kan finde ud af, skal man mindst bruge en Arduino UNO (120 kr) og en motor driver af en slags (150 til 200 kr). Derudover kan man tilslutte sin Arduino til WIFI eller Ethernet via et shield til endnu måske 150 kr. Og så skal man have en kraftig DC strømforsyning på 15 – 18 volt og måske 2 – 4 ampere. Den koster 150 kr hos Reichelt. Så hvis du synes, at det kunne være sjovt, så “go for it”. Og skal man kunne bruge den uden at tilslutte den til en PC, så skal der mere hardware til.

Dvs., at for ca. 300 kr (Arduino UNO + motor shield) får man nogenlunde det, der svarer til en Uhlenbrock IB-COM. Dog ikke med LocoNet eller S88. Dvs., at man også skal have bygget et eller andet PC interface til f.eks. S88. F.eks. GenHSI fra Paco’s Official Website. IB-COM koster ca. 1600 kr. Og det er plus strømforsyning.

Men jeg er nu glad for min ECOS, som jo også indeholder et pænt stort display og 2 stk. “throttles”. Dog til en noget højere pris.

Med mine kommandostationer kan jeg kun vente på, at ESU hhv. Uhlenbrock tager sig sammen, såfremt jeg mangler en feature. Derimod kan man med DCC++ bidrage til projektet selv – lige som jeg bidrager til JMRI.

Translate »