2014 del 1 – Fremtidsplaner

Nu skal der bygges en rigtig bane. Og gæt en gang: Genbrueligheden af det gamle materiel skal snart vise sig at ligge lige omkring de 0 procent.

Før jeg kan komme i gang med den rigtige bane, skal teknikken på plads.

Drømmen er en computerstyret bane, hvor man dog også kan føre et tog manuelt igennem.

Er computerstyring så nødvendigvis lig med digitalt? Nej. I teorien kan man godt lave den klassiske opdeling af sin bane i isolerede strømkredse og lave nogle analoge input/output moduler til computeren, så man kan styre i hvert fald DC motorer i lokomotiver.

Jeg undersøgte dog ikke muligheden særlig dybt. Det er nok nemmere og billigere at gå mainstream og digitalisere. Jeg fandt senere ud af, at det også betyder DC motorer i alle lokomotiver, som skal køre rigtig godt, men det er en helt anden historie.

Første indsats var et besøg hos et par forhandlere samt en masse søgen på nettet. Mange overvejelser om hvorvidt jeg ville gå selvbyggervejen eller købe færdigt digitalt udstyr.

Beslutningen blev at købe en færdig digital station fra Uhlenbrock, og dernæst bygge accessory dekodere selv.

Valget faldt på en Uhlenbrock IB-COM, fordi den ikke er meget dyrere end et byggesæt og slet ikke lige så dyr som de forskellige digital stationer, som kan bruges uden PC. Og så har den LocoNet, som jeg besluttede mig for skulle være bussen til tilbagemelding frem for S88, som jeg absolut ingen erfaring har med, men som jeg har læst om mange problemer med. Og skal det være, så har Uhlenbrock også en S88 indgang.

I øvrigt har jeg kun en væsentlig anke mht. IB-COM: Programmering af ikke-DCC dekodere er noget hø. Med nogen dekodere (Märklin MFX) får man “Fehler” 9 ud af 10 gange, når man forsøger at læse CV værdier. Og den løsning, der findes for Intellibox på Uhlenbrocks hjemmeside, virker ikke for IB-COM.

Jeg har ingen anelse om, hvorvidt andre fabrikater og modeller er lige så ringe på det punkt. Men jeg skal have klaget til Uhlenbrock support ved lejlighed, når jeg får lidt erfaring med forskellige dekoder fabrikater.

Efterskrift: Senere har jeg elimineret problemet med MFX dekoderen ved at disable alle andre protokolformater end DCC (i dekoderen). Det kan man gøre i de såkaldte nachrüstung dekodere fra Märklin. Men det er ikke muligt i de lokomotiver, der er produceret som Märklin MFX lokomotiver, (med mindre naturligvis man udskifter dekoderen).

Men der er stadigvæk lidt knas med at programmere mine selvbyggede accessory dekodere, som jeg bruger til sporskifter. Problemet er, at de ikke rigtigt kan melde tilbage til IB-COM’en, fordi de ikke kan bruge ret meget strøm, og fordi det generelt er det eneste en dekoder kan gøre for at melde tilbage: Pulsere med noget strømforbrug på programmeringssporet.

Translate »